KOSGEB İş Planı Nasıl Hazırlanır

0

KOSGEB İŞ PLANI NASIL HAZIRLANIR?

KOSGEB İş Planı Hazırlamak için Tavsiyeler, Öneriler

KOSGEB’den hibe ya da kredi alabilmek için öncelikle bir iş planınızın olması gerekiyor. İş planınız ne kadar güzel hazırlanırsa projenizin kabul edilme ve hibe alma ihtimaliniz de aynı oranda artacaktır. Biz bu sayfada KOSGEB iş planı hazırlamak isteyenler için tavsiyeler vermeyi ve kısa kısa iş planındaki bölümlerle ilgili olarak fikir vermeyi amaçladık. Yazının sonunda örnek iş planlarını inceleyebilirsiniz.

Uygulamalı girişimcilik sertifikası almak üzere KOSGEB tarafından açılan kursa katıldığınızda sizden KOSGEB iş planı örneğinin çıktısını almanız istenecektir. Bu boş iş planı üzerinde çalışmalar yapacak ve en iyi iş planı oluşturmak için çalışacaksınız. İş planının iyi olması sizin kendinizi ne derece anlattığınız ile doğru orantılıdır. Bu konuda şeffaf bir şekilde tüm detayları açık ve net, anlaşılır bir dille anlatmanız gerekecektir.

KOSGEB İŞ PLANI NASIL HAZIRLANIR?

Girişimcinin Adı-Soyadı, İş Fikri, İşletmenin Adı,

Bu alanlara açmış olduğunuz şirketinizin adını, iş fikrinizin tam olarak ne olduğunu, adınız soyadınız şeklinde yazmanız gerekiyor. Bu alanlar gayet basit ve kolay zaten arkadaşlar bunları kolay şekilde halledebilirsiniz.

1.GENEL BİLGİLER

1.1 Girişimci

Arkadaşlar bu alan çok hassas. Siz bu alanda kendinizi çok iyi şekilde ifade etmeniz ve kendinizi açık, sade, anlaşılır bir dil ile anlatmanız gerekmektedir. Bu alanı kısaca yazayım geçeyim diye asla düşünmeyin baştan kaybedersiniz. Bu alan çok önemlidir, sizin ne kadar dolu bir insan olduğunuzu ve hangi yetkinliklere sahip olduğunuzu bu alanda açık ve net bir şekilde ifade etmelisiniz. Eğitim bilgileriniz, iş tecrübeleriniz, hangi işte ne kadar süre çalıştığınız, hangi sebeplerle ayrıldığınız gibi detay vererek açık şekilde yazın. Ardından yazıyı bitirirken girişimcilik sertifikasını nereden ne zaman hangi tarihte aldığınızı yazının sonuna belirtin.

1.2 İş Fikri

Bu alan bu işi neden yaptığınızı, hangi gerekçelerle bu işi yapmaya kendinize uygun bulduğunuzu ve bu işi seçmenizi sağlayan en temel amaçların neler olduğunu, bu işin sizde uyandırdığı şeylerin neler olduğunu gibi detaylı ve açık bir şekilde bu alanı doldurmanız gerekiyor. Bu alanı da yine dolu dolu yazmanız gerekmektedir. Çünkü KOSGEB sizi bu iş planınız sayesinde tanıyacağını unutmayın. Mümkünse hangi tarihte nerede bu işi yapmaya karar verdiğinize dair pek çok detayı bu sayfaya yazın.

2. GİRİŞİMCİYE İLİŞKİN BİLGİLER

Bu alanda kişisel bilgilerinizi detaylı olarak, adınız, soyadınız, adresiniz, telefon numaranız, eğitim bilgilerinizi, sertifikalı eğitim programlarına katıldıysanız bunları detaylı ve açık bir şekilde yazın. Bu kısımlar KOSGEB yetkililerinin sizi tanıması için büyük önem taşıyor arkadaşlar, yetkililer ve kurul sizi bu KOSGEB iş planı örneği sayesinde tanıyacak ve hibe ile kredi desteği alabileceksiniz. Katıldığınız Work shoplar ve diğer eğitimleri eklemeyi unutmayın size her zaman bunlar artı katacaktır. Bunu asla unutmayın.

En sonda yer alan hobiler ve ilgi alanları bölümünü detaylı şekilde yazın, dans etmek olabilir, sporlar olabilir gibi gibi çoğaltın kendinize göre.

2.2. Girişimci ve İşletme Ortaklarına Ait Bilgi Tablosu

Bu alanı kendi kişisel bilgilerinizle doldurun, arkadaşlar önemli bir detay var asla boş olsa dahi boş bırakmayın. Yani diyelim ortağınız yok ve sizden ortağınızın adı soyadı isteniyor, bu alanı asla boş bırakmayın “YOK” yazın. Böylece tam olarak ne olduğu daha açık ve anlaşılır olur.

2.3 İş Fikri ve Seçme Nedeni

Bu bölümü eklerken farklı bir şey yapacağız. Böylece kurulun dikkatini çekerek rakiplerimizden bir adım öne geçeceğiz. SWOT analizi ekleyeceğiz. Swot analizi nasıl yapılır başlığına tıklayarak SWOT analizi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu bölüme SWOT analizini ekledikten sonra diğer bilgilerinizi detaylı olarak girin, yani bu bölüm iş fikrini seçme nedeniniz olarak büyük öneme sahip bir bölüm. Bu alana işi neden seçtiğinizi, neden bu işi tercih ettiğinizi ve bu alandaki yetkinliklerinizi detaylı şekilde yazabilirsiniz.

Kısa ve Uzun vadeli Hedefler bölümü

Bunların dışında kısa ve uzun vadeli hedefler bölümünü de aynı şekilde işletmenizi çok iyi şekilde anlatacak şekilde detaylı şekilde yazın, kendinizi önümüzdeki süreçte nerede görüyorsunuz ve gelecekteki hedeflerinizin neler olduğunu anlatın. Beş yıl ve üzeri planlar uzun vadeli, 1 ile 5 yıl arası planlar orta vadeli, 1 yıla kadar olan hedefler ise kısa vadeli hedefler olarak bilinmektedir.

Uzun vadeli hedeflerinizin arasında mutlaka istihdam yaratmak olmalıdır, çünkü KOSGEB size bu desteği istihdam yaratmanız için vermektedir.

3. PAZAR BİLGİLERİ

Bu alanda KOSGEB yetkilileri sizin sektör içindeki genel durumunuzu görmeyi amaçlamaktadır. Bu yüzden bu bölüm önemlidir.

3.1 Pazarın Büyüklüğü ve Hedeflenen Pazar Payı

Bu alanda kendinizin sunduğu ürün ve hizmetin, ciro, birim bazındaki yıllık hacim vs. tablo şeklinde buraya yazmanız gerek. Pazarda nasıl bir yer bir yere sahip olacağınıza ilişkin bilgiler istemektedirler.

3.2 Pazar Profili

Burada bir yıllık bir plan oluşturup tablo şeklinde bu alana yazmanız gerekiyor.

3.3 Rakip Analizi

İşletmeniz için rakip gördüğünüz şirketlerin SWOT analizini yaparak bu alanı tablo şeklinde doldurabilirsiniz. Rakiplerinizi bu alanda analiz ederek güçlü ve zayıf yönlerini yansıtmanız gerek. (Swot analizi nasıl yapılır)

3.4 Pazarlama Satış Hedefleri

Bu alanda satacağınız ürünlerin aylık tutarlarına ilişkin bir tablo yapmanız gerekiyor.

3.5 Sektörel Gelişmeler Fırsat ve Gelişmelere İlişkin Değerlendirmeler

SWOT analizindeki raporu buraya yazmanı istiyor, yani burada da bir SWOT analizi yapman gerekiyor. SWOT analizi nasıl yapılır diyorsan biraz önce link vermiştim. 4 satır yukarıda.

3.6 Beklenmedik Durumlara İlişkin Öngörüler

Bu alan iş planında en önemli bölümlerden birisidir, yani sizin A, B, C ,D planınızın olup olmadığını sorguluyor aslında. Ekonomik kriz olsa ne yaparsın? Aniden şirketin başına bir şey gelse yapman gereken şey ne olur?Kiracı seni çıkarmak istiyor? Tavrın ne olur  ve ne yaparsın? Gibisinden senin diğer planlarını yazmanı istiyorlar.

3.7 Ürün ve Hizmet Tanımı

Bu alanda ürünlerinizin tümünü çeşitleri ile birlikte teker teker maddeler halinde yazın.

3.8 Ürün Hizmet Fiyatının Nasıl Oluşturulduğu

Bu alanda fiyat listesi çıkartarak başlıyorsunuz işe. Maliyeti hesaplayarak kar oranınızı bu alanda yine belirtmeniz gerekiyor. Hangi ürünü kaça mal ediyorsunuz ve karınız ne kadar gibi bilgileri bu alana girmelisiniz.

3.9 Yer Seçimi

İşletme için en önemli şeylerden birisi de yerdir. Market, fotoğraf stüdyosu gibi bir dükkan açılacaksa cadde üzerinde olması büyük fayda sağlayacaktır. Bunları analiz etmeniz gerekiyor.

3.10 Müşteriye Ulaşım Kanalları

Sosyal medya kanalları, el afişleri gibi reklam alanları burada yazılabilir.

3.11 Ürün ve Hizmet Tanım Planı

Müşteriye hangi zaman diliminde ulaştığınız ile ilgili bilgiler.

4. ÜRETİM PLANI

4.1 NACE kodunuzu bu alana yazmanız gerekiyor. Bilmiyorsanız buradan bakın (KOSGEG NACE kodları ve Desteklenen Sektörler).

4.2 Üretim Hizmet Sunum Sürecinin Aşamaları

Bu alanda ürünün veya hizmeti üretiliş aşamasını anlatmalısınız.

4.3 İş Akış Şeması

Şema olarak siparişin alınmasından ve satışa kadarki geçen süreyi bu alanda belirtmeniz gerekiyor. Detaylı olarak nasıl yapmanız gerektiği konusunda detaylı bir şekilde bu alanda iş akışını anlatmalısınız. Örneğin self servis olan bir işletmeyi konu edinirsek, müşterinin sipariş verme aşaması, ödemesi ve ardından ürünün pişirilerek sıcak şekilde müşteriye servis edilmesi sürecini kısa şekilde anlatabilirsiniz.

4.4 Üretim Hizmet Sunum Sürecinde Gerekli Olan Standartlar Belgeler ve Ruhsatlı İzinler

Bu alanda şirket olarak almanız gereken özel bir izin varsa burada ekleyebilirsiniz. İş sağlığı ve insan sağlığına verdiğiniz önemi burada göstermek için gerekli izinlerin alındığına ilişkin bilgi verin. Belediyeden alınan izinler ve ruhsatlar, iş sağlığı ve güvenliğine uygunluk, çevre sağlığına uygunluk gibi pek çok şey.

5. YÖNETİM PLANI

5.1 Organizasyon Şeması

Bu alanda işletmeyi kimlerin nasıl yöneteceği ve işletmedeki kişilerin görevlerine ilişkin bilgilere yer verilecektir. Siz patronsunuz en üste kendinizi yazın, aşağı inerek Müdür alanına gerekli kişiyi yazın, personeller ve şef gibi diğer çalışanları da bu alanda hiyerarşi şeklinde şema olarak ekleyin.

5.2 Personelin Niteliği ve Görev Sorumlulukları

Yukarıda yazmış olduğunuz hiyerarşideki tüm çalışanların görevlerinin neler olduğunu detaylı şekilde yazın.

6. FİNANSAL PLAN

6,1 Başlangıç Maliyetleri ve Diğer Başlangıç Giderleri

Burada şirketi açarken neler aldıysanız ofis malzemeleri, teçhizat, makine vs. hepsini yazmanız gerekiyor Bakım onarım işleri de dahil hepsini yazın. Bu alanda tüm ürünlerin detaylarını seri numaralarına kadar yazın. Bu size artı katar.

6.2 İşletme Giderleri

Giderler bölümünü yıllık bazda yazın. İlk yıl, ikinci yıl ve üçüncü yıl, dördüncü yıl gibi tablo halinde giderlerinizi buraya arttırarak yazın, çünkü her geçen yıl büyümek ve daha iyi kar elde etmek yeni istihdam sağlamak sizin en büyük hedefiniz.

6,3 Nakit

Burada da aynı şekilde tablo oluşturmanız gerekiyor. Finans ile alakalı olan şeylerin tümünde tablo oluşturmanız gerek.

6.4 Kara Geçiş Noktası

Bu alana işletmenin açılışından kaç gün sonra ya da günlük gelen müşterilerden kaçıncı müşteriden sonra kara geçeceğinizi detaylı şekilde açıklamanız gerekiyor. Bu şekilde yapacağınız açıklamalar önemlidir.

6.5 Öz Kaynak veya Diğer Kaynaklardan Sağlanacak Finansman

Bu alanda kısacası KOSGEB size parayı nereden bulduğunuzu soruyor. Aileden destek gelebilir, kredi çekmiş olabilirsiniz, ya da önceki iş yerlerinde çalışırken para biriktirmiş yatırım yapmış olabilirsiniz, ya da köyde bir arsa vardır onu satmışsınızdır, ya da kira geliriniz vardır vs. vs. gibi ekleyebilirsiniz kendi durumunuza göre. Bu alanın en sonuna KOSGEB alacağınız destek ile işinizi nasıl daha iyi noktaya taşıyacağınız konusunda bilgi verin. Bu alanları yazarken “yapmayı düşünüyorum” , “planlıyorum” gibi kelimeler kullanmayın. Kesin konuşun Yapacağım deyin.

7. KOSGEB TALEP EDİLEN DESTEKLER

Talep edilmiyor alanına hiçbir şey yazmayın. Gider türüne de hiçbir şey yazmayın. Makine techizat bölümü ve ofis donanım bölümüne tüm aldığınız şeyleri yazmalısınız. Miktarlarından ve özellikleri gibi pek çok detayı bu alandan yazabilirsiniz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here