İnsanlar geçmişten günümüze birbirleriyle etkileşim halinde olma, birbirlerinin yaptıklarından haberdar olma, gibi gereksinimleri doğrultusunda farklı haberleşme araçları icat etmişlerdir. Kitle iletişim özgürlüğü nedir gibi soruların yanı sıra günümüzde kitle iletişime araçları olan bu iletişim şekilleri geçmişte güvercin ile haberleşme gibi farklı şekillerde olmuştu.
Kitle iletişim özgürlüğü nedir gibi sorulardan Osmanlı döneminde bahsedemiyoruz, çünkü bu dönemde teknoloji ve kitle iletişim kavramı çok fazla gelişmemişti. Osmanlı döneminde de haberleşme çok önemliydi bu yüzden postacı sınıfı içinde Peyk adı verilen kişiler yer almaktaydı. Bu kişiler günde 150 km gibi bir rakam koşmakta ve haberleri kolay şekilde adrese ulaştırmaktaydı. Böylece haber kolay şekilde yerine ulaşmış olmaktaydı.
Günümüzde bu kitle iletişim özgürlüğü nedir sorusu iletişim şekilleri yerini sosyal medya, telefon gibi daha hızlı ve teknoloji odaklı olarak evrildi. Telefon gibi hızlı şekilde haberleşme araçları ile insanlar artık anlık iletişim kurar hale geldi.
Televizyon, radyo, gazete gibi iletişim kanallarına verilen isim ise kitle iletişim araçları olmaktadır. Bu kanallarda insanların özgür bir şekilde haber alma ve en doğru habere ulaşma gibi temel hakları vardır. Devlet mekanizması da bu hakları gözetmek durumundadır. Başlıca en bilinen kitle iletişim araçları;kitap, dergi, gazete, televizyon, radyo ve internet olarak bilinir.