İşsizlik maaşı nedir? Nasıl alınır? Şartları nelerdir? İşsizlik maaşı en düşük ne kadar? İşsizlik maaşı ayın hangi gününde yatar? İşsizlik maaşı pek çok kişinin yaralandığım bir ödemedir. İşsizlik maaşı ile işsiz kalan bir kişinin hakları devlet tarafından korunur. İşsizlik maaşı işsiz kalan kişileri ödemek sosyal devletin gerekliliğidir. Sosyal devlet anlayışı çerçevesinde işsizlik maaşı ödemeleri ülkemizde de devam etmektedir.
İşsizlik maaşı alabilmek için bir takım kurallar vardır. İşçinin işsizlik maaşını hak edebilmesi için öncelikle bu kriterleri tamamıyla elde etmesi şartı aranmaktadır. İŞKUR tarafından organize edilen ve yürütülen işe aldım ve sonrasına ilişkin süreç hakkında kısa bilgi yazımızda yer almaktadır.
İŞKUR işsizlik maaşı alabilmek için öncelikle işinizden kendi isteğinizle ayrılmış olmamanız gerekmektedir. Kendi isteğiyle ayrılan, yüz kızartıcı suç işleyen, disiplin suçuna benzer suçlar işleyen, huzursuzluk çıkaran kişiler işsizlik ödemesi hakkından faydalanamaz.
İşsizlik ödemesi yapılabilmesi İçin kişinin iş yerinde en az 600 gün işsizlik primi ödemesi gerekmektedir. Bunun son 120 günü sürekli olmalıdır.
İşsizlik ödemeleri 2019 yılında her ayın beşinci günü yapılır. Yine işsizlik ödemeleri 2019 yılı güncel zamlı fiyatları en düşük 1015 TL en yüksek 2030 TL olarak belirlenmiştir. İşsizlik ödemesi almak isteyen kişi iş akdinin Fesih edilmesinin ardından İŞKUR’a başvurması gerekmektedir.
İşsizlik ödemeleri en düşük altı ay en yüksek 10 ay olmak üzere yapılır. En düşük 600 prim gününe sahip olan kişiler işsizlik ödemesi alır. 600 prim gününe sahip olan kişiler altı ay işsizlik ödemesi alırken bu oran prim günü yükseldikçe artar.
İşsizlik ödemeleri ile ilgili merak ettikleriniz ve aklınıza takılan bilgiler varsa yorum alanından yorumunuzu yazabilir soru sorabilirsiniz.