Başarıda Zeka mı Yoksa Çalışmak mı Daha Önemli Etkilidir? Sorusunun cevabını sizlerle uzun uzun vermeden önce bu iki kavram hakkında kısaca bilgi edinmeliyiz.
Zeka; Kişinin doğuştan var olan bir fiziki özelliği olan zeka, insanın düşünme akıl yürütme, kavramı algılama ve sonuç çıkarma gibi faktörlerinin tümüne verilen isimdir.
Çalışmak; Kişinin sonradan elde edebileceği bir iş uğruna emek harcadığı, çaba sarf ettiği şeylerin tümü.
Başarının Sırrı Zeka mı Çok Çalışmak mı?
İnsanlar çalışarak bir şeyleri başarabilir mi? Sorusunun cevabı “Evet” olmaktadır. İnsanlar bir şeyleri elde etmek ve kazanmak için çalışmak ya da çok çalışmak ile bunu elde edebilirler. Başarıda zekanın ve çalışmanın etkisi bana göre ikisinin de payı mevcuttur. Ancak bu hesaplamada zekanın payı daha az kalmaktadır. Çünkü zekanın etkisi var olsa da bir kişi çalışmadan bir bilgiyi elde edemeyecektir.
İki insan düşünün A kişisi %80 oranında zeki, B kişisi ise %50 oranında zeki. A kişisi hiç ders çalışmıyor kendi zekasıyla yorumlamalarıyla ve çıkarımları ile olayları anlayarak kavramaya ve çözmeye çalışıyor. B kişisi ise düzenli ve planlı bir şekilde çalışma yürütüyor. Derslerine zamanında katılıyor ve ödevlerini zamanında yapıyor. Bu iki kişiden her zaman kazanan B kişisi olacaktır. Bu yüzden zeka anlık işlerde ve anlık düşünme ve sonuca ulaşmalarda etkili olsa da uzun vadeli “ben zaten zekiyim yaparım” düşünmeye başlaması ile kişi her şeyini kaybedebilmektedir. Bu yüzden hem çalışmak hem de zeka faktörü başarının sırrıdır.
Çok çalışarak elde edilebilecek olan başarılar mevcuttur. Günümüzde yüksek kadrolarda yer alan kişilerin çok zeki olduğu düşünülmektedir. Bu algı tamamen yanlıştır. Kişi hem zeki hem de çok ama çok çalışması lazımdır ancak yüksek bir mevkide o şekilde yer alabilir. Unutmamalıyız ki çalışmadan, emek harcamadan kimse bir şey elde edememektedir.