Venezuela Hakkında Bilgi Ekonomi-Sosyal Yaşam-Tarihi

0

Venezuela son zamanlarda en çok konuşulan ülkelerden birisi haline geldi. Özellikle ABD’nin Venezuela’ya yönelik tutumu ve bir takım yaptırımlar uygulaması Dünya’yı adeta iki farklı kutup haline getirdi.

Peki ne oldu da Venezuela gibi bir ülkede son dönemde ciddi kargaşa ve tedirginlik hakim oldu. Öncelikle Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido yaptığı konuşma sırasında kendini geçici devlet görevlisi olarak addetmişti. Bu durum dünyayı iki ayrı kutba böldü. Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet  Başkanı Maduro hükümetini desteklediğini ve Maduro’nun yanında olduğunu belirtirken diğer tarafta ise;  ABD, Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya,  Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler ise Juan Guaido’yu devlet yetkilisi olarak tanıdığını belirtti.

Aslında bu tutum demokrasinin de yara alması anlamına gelmekteydi. Ülkede yaşanan bu durum pek çok iç karışıklıkları da beraberinde getirecek, ekonomik anlamda bir devalüasyon yaşanacaktı. Nitekim öyle oldu, yaşanan hiper enflasyon ve devalüasyon ile birlikte alım gücü oldukça azaldı.

Venezuela Asgari Ücret

Ülkede farklı para kurları var. Şöyle ki devletin resmi olarak belirlediği kurun dışında gayri resmi kur üzerinden de büyük bir ekonomi dönüyor. Asgari ücret 10 doların altına geriledi. Asgari ücret 8 dolar seviyelerinde seyretmektedir.

Ülkede genel olarak sosyalizm etkisi görülmektedir. Petrol, Su, Elektrik gibi ihtiyaçlar devlet tarafından sağlanmakta ve ücretsiz olarak halka sunulmaktadır. Özellikle petrol istasyonlarında çalışan pompacılar benzin istasyonundan çok daha fazla para kazanmaktadır. 1 dolara tonlarca benzin almak bu ülkede mümkündür.

Sosyal Hayat

Venezuela’da sosyal yaşam ve sosyal hayat bazı kesimlerde hiç yok denecek kadar az olsa da elit diye tabir edilen kesimlerde ise mevcut. Sokaklarda yürüyen insanlar görmek çok nadir. Uzaktan bir motor sesi duyan halk tedirginlikle kaçar olmuş. Çünkü o motorcunun kapkaççı olması yüksek ihtimal. Bu yüzden halkın üzerinde bir tedirginlik hakim.

Alım gücünün düşmesi ile birlikte büyük sıkıntılar yaşayan Venezuela halkının geçmişine baktığımızda tam aksinin olduğunu görüyoruz. Dünya’nın en büyük petrol ve altın rezervlerini elinde bulunduran Venezuela 1970 lere kadar dünyada elit diye tabir edilen ülkeler arasında yer almaktaydı.

Venezuela Tarih

Venezuela tarihi özellikleri ve tarihine baktığımızda, bir dönem bolluk ve refah içinde olan bir ülke olan Venezuela son dönemde yaşadığı ekonomik kriz ve beraberinde gelen darbe girişimi ile adeta temel ihtiyaçlarını karşılayamaz konuma geldi. Venezuela halkı bir dönem parayı sokaktan topladığını ifade ederken, kısa süre sonra ülkenin bu derece büyük bir yıkım ile karşılaşması oldukça trajik bir konu.

Dünyanın farklı yerlerinden Latin Amerika bölgesinden insanlar fırsatların ve imkanların daha iyi olduğu için Venezuela’ya göç etmekteydiler. Ancak günümüzde durum tersine dönmüş durumda, insanlar temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için ülkeden kaçmanın fırsatını kolluyor.

300 milyar varillik bir petrol rezervi ile dünyanın en büyüğü konumunda yer alan Venezuela, demir, altın, elmas ve doğalgaz gibi temel doğal kaynaklara da sahip bir ülke.

Venezuela’nın bu kaynaklarının çeşitli olması sebebiyle pek çok ülkenin hedefi konumuna geliyor. Bu durum ülkede ciddi iç karışıklıklara ve sıkıntılara sebebiyet olmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here