İneklerde Doğum Sonrası Görülen Hastalıklar
Süt üretimi için ineklerin sağlıkları çok önemlidir. İneklerde doğum sonrası yaşanan bir takım rahatsızlıklar ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. İnek doğum yaptıktan sonra hangi hastalıklar ortaya çıkmaktadır? Gibi pek çok aklınıza soru gelebilir. Biz de bu sayfada sizlere doğumdan sonra hangi rahatsızlıklar ortaya çıkabileceğinden genel olarak bahsetmek istedik.
İneklerde Doğumdan Sonra Hastalıklar
Doğumdan sonraki süreç çok önemlidir. Bu süreçte hayvanda ortaya çıkacak olan rahatsızlıklar hayvanın zayıflamasına ve bir takım bakteri kapmasına yol açabilir.
Doğumdan sonra ortaya çıkan hastalıklardan en sık görülenleri;
-Ketozis
– Yağlı inek sendromu ( şişman inek hastalığı= Fat Cow Sendrom)
– Sonun atılamaması
– Döl tutmama
– Selüloz azlığı / asidoz/ karın şişmesi
– Laminitis
– Abomasumun (Şirden’in) yer değiştirmesi
– Doğum Felci (hipokalsemi, süt humması)
KETOZİS : Bu hastalığın belirtilerine baktığımızda, iştahsızlık, durgunluk, hızlı şekilde zayıflama, sümüksü dışkı, kambur duruş, sinirlilik hali, kabızlık, boş çiğneme gibi pek çok durum ortaya çıkmaktadır. Bundan korunmak ve önüne geçmek için propilen glikol desteği alınmalıdır.
YAĞLI İNEK SENDROMU: Bu hastalık eğer hamilelik sürecinde gelirse, yani hamilelik sürecinde eğer aşırı beslenmeden dolayı hayvan kilo alırsa doğumdan sonra hızlı şekilde kilo vermeye başlar ve yerinden kalkamaz hale gelir bunun sonucu da ölümdür. Bu yüzden hayvanın bu tür bir durumla karşılaşmaması için kuru dönemde hayvanın kilo alımına dikkat edilmesi gerekir. Mısır sılajı kuru dönemde verilmemesi gerekir.
SONUN ATILAMAMASI: Bu rahatsızlık ile rahimin eski halini alması gecikir. Rahim enfeksiyonları ortaya çıkar. Sonuç olarak da bu durum ciddi şekilde ekonomik kayba neden olmaktadır. Hayvanlar beklendiği dönemlerde doğum yapmaması ekonomik açıdan işletmeyi zora sokar.
DÖL TUTMAMA: Aşırı kilo alan, aşırı zayıflama gösteren, doğum sonunu atamayan, rahim iltihabı yaşayan ineklerde döl tutamama sorunu ortaya çıkabilir.
LAMİNİTİS: Yem miktarında ortaya çıkan bozukluklar ile kendini gösteren bir durumdur. Hayvanlarda topallama ve ayakta durmada zorluk ortaya çıkar. Böyle bir sorun ile karşılaşıldığında veterinere danışarak rasyonun kuru maddesinin binde beşi kadar sodyum bikarbonat eklenmesi gerekir.