Türkiye Selçuklularında Orduyu Oluşturan Unsurlar Nelerdir?
- Merkez Ordusu
- Gulam Ordusu
- Hassa Ordusu
- Diğer Birlikler
- Sipahiler
- Melik ve Askerli Valilerin Orduları
- Bağlı Beylik ve Devletlerin Ordularu
- Türkmenler
Merkez Ordusu
1.Gulam Ordusu: Savaşlarda esir düşen çocukları eğitilerek oluşturulan orduya verilen isimdir. Gulam sistemi savaşlarda esir düşen çocukları eğitmekteydi, bu çocuklara yeterli eğitim verildikten sonra orduda Gulam ordusu adı altında toplanmaktaydı, sadece askeri alanda değil idari alanda da bu çocuklar hizmet etmekteydi.
2.Hassa Ordusu: Bu ordu doğrudan sultana bağlı olarak hizmet etmekteydi, Selçuklu ordusunun esas vurucu ordusu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Diğer Birlikler
1.Sipahiler: Bu birlikler Selçuklu’da en fazla olan birliklerdir. Sipahiler Türkiye Selçukluları ve Osmanlı devleti’nde de kullanılacak olan Tımar sisteminin temelini oluşturmaktadır. Temel olarak en basit anlatımıyla, belli bir alanda yaşayan topluluklar bölüm bölüm ayrılmış bölümlerin her birine ikta adı verilmiştir. Bu ikta sınırları içinde bir emir bulunmaktadır. Burada yer alan ve vergi toplamakla yükümlü olan emir aynı zamanda kendisine belirtilen kadar asker beslerdi. böylece hem vergi toplanır hem de asker yetişmiş olurdu, askerler savaş zamanında bir araya gelerek büyük bir orduyu oluştururlardı.
2.Melik ve Askeri Valilerin Kuvvetleri
Melik ve Eyalet valilerinin kendilerine bağlı olarak bulunan birliklerdir. Genellikle Türk boylarından kurulmuştur.
3.Tabi Devlet ve Beyliklerin Askerleri
Merkeze bağlı olan devletlerden asker alındığı gibi bunların dışında diğer devletlerden de askeri alanda destek istenmiştir, bu devletlerden para ile alınan askerler yani lejyonerler adı verilir.
4.Türkmenler
Selçuklu Devleti’nin ilk kurulduğu dönemde devletin ana ordusu Türkmenlerden oluşmaktaydı. Türkmenler doğudan batıya sürekli büyük gruplar halinde göç ederler aynı zamanda bulundukları toprakların güvenliğini sağlarlardı.