İcra Katibi Ne İş Yapar? Görevi Nedir? Maaşları Ne Kadar?
Adalet bakanlığının yıl içinde birkaç kez alım için ilana çıktığı icra katipliği nedir, ne iş yapar ve görevleri nelerdir? İcra katibi ne iş yaptığını ve maaşları gibi merak ettiğiniz temel soruları bu başlık altından bulabilirsiniz.
İcra katibi Nedir
Adalet bakanlığına bağlı olarak çalışan icra katipleri, icra işlemlerindeki kayıtların tutulması gibi temel görevleri yürütür. Ancak bunların dışında icra katiplerinin icra dairelerinin dışında icra işlemlerini yapmak için de görev aldığı görülür. Genel olarak icra işlemleri ile ilgili belgeleri ve kayıtları tutar.
İcra Katibi Çalışma Ortamı
İcra müdürlüklerinin özellikle büyük şehirlerde yer alan kurumlarda görev alanların çalışma şartları oldukça yoğun olacaktır.Çünkü icra müdürlükleri her zaman büyük bir yoğunluk yaşanan alanlardır. Bu alanlarda çalışan personelin de gün içinde yoğun bir efor sarf etmesi gerekecektir. İcra katibi olan kişilerin zabıt katiplerinden farklı olarak klavye kullanımlarında çok hızlı olmaları aranmaz, çünkü zabıt katiplerinden mahkemelerde hakimlerin kararlarını hızlı şekilde yazmaları istenirken, icra katipleri için böyle bir şart yoktur. Yani klavye kullanımı orta olan kişiler bu mesleği yapabilir fakat yine de hızlı klavye kullanmak işe girişte olumlu bir kriter olacaktır.
İcra Katibi Maaşları
İcra katiplerinin maaşları her memuriyette olduğu gibi derece usulüne göredir. Derecelendirme ise işte ne kadar süre çalıştığınızla ilgilidir. Çalışma süresi fazla olan kişiler yeni işe girmiş olan bir kişiye göre daha fazla maaş aldığı bilinmektedir.
En düşük icra katibi maaşı 2600 TL den başlamaktadır. Evli ve eşi çalışmayan çocuk sahibi bir kişinin maaşı aldığı primlerle daha da yüksek olmaktadır.
İcra Katibi Olanlar Yorumlar
İcra katiplerinin işi genel anlamda yoğundur, bu pozisyonda çalışan kişilerin iş yoğunluğundan başını kaşıyacak zamanının olmadığı ve pek çoğunun iyi bir iş bulması halinde istifa edecekleri bile yazılmaktadır. İşte İcra katibi olan kişilerin yorumları;
-icracı olmak zor iş 🙂 çok yoğun , dosya tozu yutup durursun , her işi yaparsın dosya aç , dosya yenile , dosya kapat, mübaşir gibi evrak at , borçlularla ilgilen , kayıp dosya ara , haftasonu , resmi tatillerde çalış ,hacizlere çık , ama ben memnunum gençken çekilir icra geliri de oldukça tatmin edici.
-İcraya atandığım 2005 senesinde toplam 5-6 dosya vardı talimatlar dahil ve 5-6 bin dosyaya 7 personel bakıyorduk. şimdi 35-40 bin dosya var 4 personel. gerisini siz düşünün ne haftasonu ne bayram.
-Arkadaşlar allah tüm katiplerin yardımcısı olsun.bende yeni başladım zor gerçektende.adliyede ömür geçermi diye düşünüyor insan.tabi çıkarılmazsak:)
-İcrada çalışmak insanı ihtiyarlatır.
-İcra dairesinde memurum, çok memnunum.
-Bazı adliyeler istisna olabilir ama çoğu icra dairesinde çalışan katipler diğer kalemlerden daha fazla risk altındadır ve daha fazla çalışır. Bunu ancak yaşayan bilir…
İcra Katibi Şartları
Bu mesleği yapabilmek ve mesleğe atanmak için bir takım şartları taşıyor olmanız gerekiyor. Bunlardan en önde gelen temel kriterlerden birisi klavyede 3 dakikada en az 90 kelime yazabiliyor olmanızdır. En az 90 kelime yazmanın dışında KPSS puanınızın lise, Önlisans ya da lisans en az 70 puan olması gerekiyor. Bu temel iki şartı tamamlayan kişiler diğer şartlara bakabilirler.
Diğer şartlar; TC vatandaşı olmak, akıl hastalığı olmamak, arşiv araştırması sonucu olumlu olmak, askerlikle ilgisi olmamak, kamu haklarından mahrum olmamak, kaçakçılık, rüşvet hırsızlık ve benzeri suçlardan hüküm giymemek gibi şartlar aranmaktadır.
Yorumlar, gözümü korkuttu ama seviyorum katipliği en azından duruşması yoktur…Hakim yoktur,maaşı iyidir…