Yargıtayın Görevleri ve Yetkileri Nelerdir
Yargıtay denildiği zaman akla ilk gelmesi gereken şeylerin başında bağımsız ve yüksek bir mahkeme olduğudur. Adli mahkemelerinden çıkan kararların son inceleme yapıldığı yani temyiz mahkemesidir. Yargıtayın görevleri ve yetkilerinin neler olduğunu maddeler halinde kısaca bu başlıkta bulabilirsiniz.
Yargıtay, Adli yargıdaki son derece temyiz mahkemesi olarak bilinir. Yargıtay başkanını, başkan vekilini üyeler kendi aralarında gizli oy ve salt çoğunluk ile seçmektedirler. Bu seçimin süresi 4 yıldır. Yani seçilen kişi 4 yıl görevde kalır.
Yargıtay Görevleri
Adli uyuşmazlıkları çözen son derece temyiz mahkemesidir. Temyiz incelemesi sürecinde mahkemeler tarafından verilen kararları incelemek ve karara bağlamak Yargıtay’ın en temel görevlerinden birisidir.
Kanunlarda belirtilen karar ve hükümlerin başka bir mahkemeye bırakılmadığı durumlarda, ilk ve son merci olarak inceleyerek konu hakkında hüküm verir.
Yargıtay Hakkında Bilgi
Yargıtay günümüzde en yoğun çalışma ortamı olan yüksek mahkemelerden birisidir. Hatta yoğunluk açısından ilk sırada yer alır diyebiliriz. Yargıtay adli mahkemelerde verilen kararların temyiz edildiği yüksek mahkemedir.Yargıtay bir temyiz merciidir. Bu yüzden kişilerin direk olarak yargıtaya başvurmaları söz konusu olamaz. Yerel mahkemelere başvuru yapan hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar çıkan kişinin, hukuki açıdan mahkeme kararında bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsa ve karardan memnun değilse hukuki kurallar çerçevesinde tekrar incelenmesi için temyiz mahkemesi olan Yargıtaya başvurması gerekmektedir. Dolayısıyla Yargıtay yüksek bir temyiz mahkemesidir. Bu yüzden iş yoğunluğu oldukça fazla olan yüksek mahkemelerin arasında en üstte gelmektedir.
Yargıtay’ın geçmişine baktığımızda oldukça eski bir kurum olduğunu görmekteyiz. 1868 yılında kurulmuştur. Abdülaziz döneminde ilk kurulduğunda Meclisi Ahkamı Adliye adı ile açılmıştır. Yargıtay ismi ise 1945 yılında verilmiştir. Yargıtay kurumunun ilk kurulduğunda Sivas ardından Eskişehir ve son olarak Ankara’da hizmet vermeye başlamıştır.
Yargıtayın yoğunluğundan bahsetmiştik, yıl içinde Yargıtaya gelen dosya sayısı 1 milyonu bulmaktadır. Bu yüzden ciddi yoğunluk yaşanmakta, yoğunluktan dolayı Yargıtaya gelen dosyaların geri dönebilme işlemi 1 ya da 2 yılı bulabilmektedir.