Sosyal Medya Bağımlılığı Zararları

0
Sosyal Medya Bağımlılığı Zararları
Sosyal Medya Bağımlılığı Zararları

Sosyal medya bağımlılığı çağımızın gizli hastalıklarından biri. Birçok insanın kabullenmediği, önemsemediği sosyal medya bağımlılığı, hayatımızı oldukça kötü etkilemektedir. Bazı psikologlara göre sosyal medya bağımlılıkları diğer bağımlılıklardan çok daha tehlikeli. İnsanlar sigara, alkol, uyuşturucu maddeler vb. bağımlıkların, bağımlılık olduğunu kabul etmekte ve tüm bu bağımlılıklara karşı savaş açmış durumda. Bağımlı kişiler, aileleri ve hatta dernekler ile tüm bu bağımlılıkların tehlikesi bilinip, gerekli tedavi için çalışılmaktadır. Oysa sosyal medya bağımlılığından birçok insan haberdar bile değil. Kimse böyle bir şeyi bağımlılık olarak görmemekte. Herkesin sosyal medya hesapları var ve bu son derece normal geliyor. Peki, gerçekte nasıl?

Sosyal Medya Bağımlılığı Zararları Nelerdir?

Sosyal Medya bağımlılığı ile ilgili zararlar size eminim aşırı gelecektir. Abartıldığını düşüneceksiniz. Bunun iki nedeni olabilir. Ya hiç sosyal medya ile işiniz olmadı ya da sosyal medyanın içine o kadar girdiniz ki olayların farkında değilsiniz. Bu zararları doğru analiz etmek için dışardan sosyal medyaya bakmayı deneyin. Hem sosyal medya yapısına hem de kullanan insanlara( bu kendiniz ya da bir tanıdığınız olabilir)

Burada bir dipnot açalım. Bu zararların hepsi bağımlılık için değil, yüzeysel bir şekilde kullananlar içinde geçerlidir. Bağımlılık halinde risk artmaktadır.

  • Uykusuzluk. Sosyal medya bağımlıları, uykusuzluk sorunu yaşamaktadırlar. Elinden telefonu bırakamama, merak etme, sanki uyursa bir şeyler kaçıracakmış hissi vb. birçok neden uykusuzluğa neden oluyor. Uykusuzluk da ertesi günü verimsiz, yorgun geçirmek anlamına gelmektedir. Büyüme çağındaki çocuk ve gençler içinde uykunun ne kadar önemli olduğunu göz önüne alırsak, bu ciddi bir sorun anlamına gelmektedir.
  • Siber suçlar. Herkes sosyal medya hesabı açabilmektedir. Tabi ki suç dünyası da bu milyonlarca insanın olduğu mecraları boş geçmemekte. Hayatını olduğu gibi açık eden insanların olduğu bu mecralarda, siber suçlular dediğimiz insanlar kişilerin bilgilerini alarak, şantaj ve tehditler ile kişilerden maddi ya da manevi menfaat sağlayabilmektedirler.
  • Kişilik değişimleri. İnsanlar sosyal medya kullanımı sırasında o dünyaya ayak uydurup kişilik değişimleri yaşamakta. Yaş farkı, düşünce farkı, eğitim farkı olmaksızın herkes kendini çoğunluğun fikrine kaptırmakta ve onun doğru olduğunu düşünmekte. Aslında mazbut, mülayim, aklıselim diye gördüğünüz insanlar sosyal medyada küfürbaz, saldırgan, şiddet yanlısı olabilmekte.
  • Asosyalleşme. Her ne kadar adıyla çok gibi görünse de sosyal medya bağımlılığı insanları asosyalleştiriyor. Ailesi ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeyen, belli bir süre sonra arkadaşları da kalmayacak olan bu insanlar için sosyal medyada iletişim kurmak daha kolay gelecek ve gerçek hayatta insanlara selam dahi veremeyen bireyler haline gelecek. Bu durum özellikle çocuklar ve gençler için son derece tehlikelidir.
  • Dikkat dağınıklığı. Ders çalışmak, ders dinlemek, yapılan işe konsantre olmak gibi yapılması gerekli birçok konuda dikkat dağınıklığına ve bununla birlikte başarısız olmaya neden olur. Başarısız olmayı, potansiyelin altında olmak olarak kabul etmeliyiz. Her an sosyal medyaya bakma, beğenileri takip etme ya da takip edilmese de aklın sosyal medyada olması tam verimle çalışmaya engel olacak, bu da okul ve iş dünyasında başarısızlıklara neden olacaktır.
  • Memnuniyetsizlik. Sosyal medya kullanımı ile başka insanlarını, ünlülerin ve zenginlerin yaşam tarzlarına bakarak, kendi hayatlarından memnun olmama, mutsuz olma gibi durumlar görülebilir. Bu kişiler, para hırsı ve gösteriş peşinde kıskanç insanlar halinde olabilmektedirler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here